FÅ HJELP MED SMERTER I SKULDER

Skuldersmerter forekommer ofte blant befolkningen. Skulderen er omringet av sener, muskler og leddbånd som hjelper selve leddet å holde seg på plass. Disse bløtvevsdelene kan bli påvirket av akutt skade eller dårlig belastning over lengre tid. Når disse ikke fungerer taper skulderen en del støtte og det påvirker bevegeligheten i både skulder, rygg, krageben og skulderblad.

 

ÅRSAKER TIL SKULDERSMERTER

 

Skuldersmerter kan stamme fra disse bløtvevene. De mest vanlige plagene er som gir skuldersmerter er:

  • Rotator cuff skade - rotator cuff består av 4 muskler og sener som holder øvre arm til skulderbladet. Irritasjon, betennelse eller skade på disse musklene kan oppstå p.g.a. fall, løfting og gjentatte bevegelser spesielt over hodet.
  • Kapsulitt (frossen skulder) - skjer når leddhinnen som omgir skulderen klistrer seg sammen rundt leddhodet. Det kan føre til langvarige skulder smerter og meget nedsatt bevegelighet.
  • SLAP lesjon - er en forkortelse for en labrum-skade som skjer ved fremre del av skulderleddet der bicepssenen fester seg. Det kan skje p.g.a. fall på utstrakt arm, kraftige kastebevegelser og overbelastning av bicepssenen. Klikke lyder ved bevegelse på toppen av skulderen kan være et av tegn på slik skade.
  • Impingementsyndrom – er en innklemming på supraspinatus muskelen når den passeren gjennom et lite område på toppen av skulderbladet. Skulder smerten blir forverret når man løfter armen opp og kan også oppstå om natten.

En vellykket behandling av skuldersmerter er et resultat av nøye undersøkelse og riktig diagnose. Hvis du opplever skuldersmerter, bestill time med vår erfarne kiropraktor Rafael Rogalski. Behandlingen kan inkludere massasje, tørr-nål (dry-needle) behandling, kiropraktisk manipulasjon, trening/strekk øvelser eller kinesiologi taping. Hvis det er nødvendig kan du bli henvist til bilde (f.eks. røntgen, MR eller ultralyd) eller spesialist. Kiropraktorer har også rett til å sykemelde. Du trenger heller ingen henvisning for å se kiropraktor angående dine skuldersmerter.

Opplever du plager som nevnt ovenfor, kan bestill time hos vår kiropraktor. Kiropraktorer i Norge fungerer som primærkontakt med henvisningsrett i likhet med lege, de har sykemeldingsrett og er refusjonsberettiget. Hos kan kiropraktor du få trygderefusjon på inntil 14 behandlinger per kalenderår. Du finner oss på Kvadrat i 2.etasje og Bystasjonen i Sandnes, 3 etasje.

SLITASJE I SKULDER

Når vi blir eldre øker risikoen for skulder slitasje og forkalkning. Dette er ganske vanlig fordi blodforsyning til muskler og sener blir dårligere med alderen. Det er da lettere å overbelaste skulderen som vanligvis skjer over lengre tid. Slike skulder smerter blir ofte ignorert fordi de kommer og går til å begynne med, før de da blir skikkelig plagsomme.

Kiropraktor kan hjelpe med skulder slitasje med kiropraktisk behandling og gjenopptrening av muskler. Trening har vist seg til å være veldig effektiv behandlingsform mot skulder slitasje på lik linje med operasjon. Kiropraktor kan hjelpe med å komme i gang med treningen og henvise til fysioterapeut hvis det trengs. I noen tilfeller så hjelper det ikke med trening av skulderen, kiropraktoren kan da henvise til ortoped for å se om operasjon er nødvendig. Rehabilitering etter operasjon av skulderen er da høyst nødvendig.

Kiropraktoren vil foreta din medisinske historikk, en grundig klinisk undersøkelse og sende deg til bildeundersøkelse f.eks. MR. Tabletter eller kortison sprøyte kan hjelpe, men er ofte forbigående i effekt. Veiledning i riktig bruk av skulder, skulderblad og ryggsøylen er veldig viktig for god og langvarig prognose. Du kan bestille time hos kiropraktor på websiden vår www.be-well.no eller på telefon 45 00 00 82.

SENE- OG SLIMPOSEBETENNELSE I SKULDEREN

Skulderen er et ledd som er normalt veldig bevegelig i alle plan. Det er hovedsakelig 4 muskler som holder skulderen på plass og styrer de forskjellige bevegelsene. Disse musklene kalles for supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis. Totalt utgjør disse for det vi kaller rotator-cuffen. Når en sene i disse musklene blir betent, kan det oppstå smerter ved bruk av skulderen. Senen kan hovne opp og bli satt i klem ved at man prøver å løfte armen over hodet. Dette klassifiseres som impingement syndrom.

Mellom musklene i skulderen ligger det en slimpose. Den hjelper med bevegelsene mellom muskel-lagene. Når den blir betent kalles det for bursitt eller sub-acromial bursitt.

Hvis du opplever skarp smerte når du løfter opp armen, smerte når du ligger på skulderen, verk i armen og ømhet rundt skulderen har du sannsynligvis senebetennelse og impingement.

Kiropraktor Rafael Rogalski på BeWell kan hjelpe deg med slike plager. Han vil foreta riktig diagnose basert på din medisinske historikk, undersøkelse og bildeundersøkelse som f.eks. MR. Målet er å dempe smertene og betennelsen, øke blodtilførselen til skulderen og få tilbake bevegeligheten i skulder, nakke, skulderblad og ryggen. Kiropraktoren vil bruke en kombinasjon av behandlingsmetoder som inkluderer manuell justering av ledd med hendene, triggerpunkt massasje, tørr-nåls behandling, trenings øvelser, råd og veiledning.

Kroniske skulder betennelse tar lengre tid for å behandle og har dårligere prognose. Du bør derfor ta kontakt snarest hvis skulderen er vond. Time kan du bestille enten på nettsiden vår eller per telefon 45 00 00 82.

UTSTÅENDE OG VINGEDE SKULDERBLAD

Utstående skulderblad eller vingede skulderblad oppstår når innerste del av skulderbladet løfter seg vekk fra ryggen. Dette forandrer på bevegelsesmønsteret i skulderbladet og selve skulderen. Det kan videre utarte seg i symptomer som involverer nakken og midt-ryggen.
Det finnes forskjellige typer vingedannelse av skulderbladet avhengig av hvilke(n) muskler som er involvert. Serratus anterior, trapezius og rhomboid muskulatur er oftest påvirket. Det skyldes vanligvis at noen muskler er for stramme mens andre er for slappe. Rett og slett en ubalanse mellom musklene. I sjeldne tilfeller kan det være en eller annen form for nerve skade oftest p.g.a. fall. I sportssammenheng kan det forekomme lammelse av muskler. Da er det vanligvis serratus anterior som blir skadet.

Det finnes en rekke andre årsaker bak vingedannelse av skulderbladet. Det kan være fra virusinfeksjon, muskel sykdommer, nerve sykdommer, dårlig koordinasjon av muskler rundt skulderbladet, forgiftning, ledd sykdommer og innsnevring av aorta (hovedpulsåren).
Vingede skulderblad forekommer som sagt i sport som fotball, gymnastikk, vektløfting, bryting og racket sport. Det er også en yrkesskade blant håndverkere og mekanikere. Soldater kan også utvikle dette.

Hva føler man med utstående skulderblad; vanligvis smerte under løfting, brennende smerte kan være p.g.a. betennelse, ømme skulder muskler skyldes økt belastning på grunn av ubalanse i muskulaturen og nedsatt løfte- eller kasteevne.

Det anbefales å bestille time hos kiropraktor Rafael Rogalski for vurdering og eventuell behandling. Det finnes mange tilstander som kan etterlikne disse symptomene. Det er derfor viktig å få detaljert utredning for effektiv behandlingsform. Bestill time hos kiropraktor Rafael Rogalski på telefon 45 00 00 82 eller på internett siden vår.

KAPSULITT I SKULDEREN (FROSSEN SKULDER)

Kronisk betennelse av leddhinnen som omgir skulderleddet. Leddhinnen klistrer seg gradvis i sammen med benet i skulderleddet som resulterer i meget nedsatt bevegelighet og kroniske smerter.

Denne tilstanden er meget funksjons nedsettende og kan vare i lang tid, fra 1 til 3 år. Omtrent 15 % av tilfellene vil også utvikle betennelse i den andre skulderen, typisk da innen 5 år fra det første tilfellet. Hele 2 % av befolkningen opplever skulder kapsulitt, kvinner er mer utsatt oftest i alderen 40-70 år.

Det er ofte ukjent hva årsaken er til skulder kapsulitt. Hos noen kan det være p.g.a. langvarig mangel på aktivitet, skade eller fall etter sykdom (f.eks. revmatisme).

Stivhet og smerter i skulderen kommer gradvis, og man vanligvis går til lege etter uker eller kanskje måneder med økende symptomer. Bevegelse og press på skulderen gjør veldig vondt og man kjenner smerten på utsiden av overarmen og skulderen. Løfting av armen blir etter hvert vanskeligere.

Konsultasjon med kiropraktor Rafael Rogalski vil innebære en grundig medisinsk historie og fysisk undersøkelse. Bilde diagnostikk som MR tas i unntakstilfeller hvor diagnosen er usikker.

Fysisk behandling må foregå varsomt da for intensiv behandlingsforløp kan forverre skulderen. Kortison sprøyte hos lege kan være aktuelt for å lindre smertene. Betennelsesdempende medikamenter kan også brukes i råd med legen.

Smertene kan vare i omtrent 9 måneder og stivheten opptil 18 måneder, men det kan ta så lenge som 24-36 måneder for å få tilbake full bevegelighet.

Har du skuldersmerter eller andre plager er du hjertelig velkommen til kiropraktor Rafael Rogalski på BeWell for undersøkelse. Ring oss for time på 45 00 00 82 eller klikk på online booking på nettsiden vår www.be-well.no.

VITE MER OM ANDRE PLAGER?

Her kan du lese mer om andre typiske plager, og hva vi kan hjelpe deg med.

Read more +25 mars 2017 By BeWell in Fagnytt, Kiropraktor andre tilstander

Ekstra ryggvirvel og rygg problemer

Read more +01 mars 2017 By BeWell in Kiropraktor, Kiropraktor andre tilstander

Smerter i legg

Read more +01 mars 2017 By BeWell in Fagnytt, Kiropraktor andre tilstander

Bekhterev sykdom

Read more +08 desember 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor andre tilstander

Elektroterapi og behandling med ultralyd

Read more +01 november 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor andre tilstander

Leddbehandling uten “knekking”

Read more +07 oktober 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor andre tilstander

Fibromyalgi

Read more +31 mars 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor andre tilstander

Ledd og knekke lyd

Read more +08 mars 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Smerter i hånd og håndledd

Read more +08 mars 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Smerter i kjeve

Read more +22 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Smerter i arm

Read more +14 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Hoftesmerter

Read more +14 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Bekkensmerter

Read more +14 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Knesmerter

Read more +14 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Ankelsmerter

Read more +14 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Nakkesmerter

Read more +13 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Isjas

Read more +13 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Hodepine

Read more +12 februar 2016 By BeWell in Behandlinger, Fagnytt, Kiropraktor

Ryggsmerter

UTFØRENDE PERSONELL

Rafael Rogalski er en dyktig og erfaren kiropraktor som behandler personer av alle aldre. Sammen med pasienten fokuserer han på å skape gode og varige resultater over tid. Han kan diagnostisere og behandle rygg-, nakke-, bekken- og ekstremitetsskader. Han er også veldig dyktig i behandling av hodepine, isjas, skiverelaterte smerter, smerter og klikking i kjeve, nakkesleng/trauma og kroppsholdningsrelaterte plager og en rekke andre plager.

Rafael har 5 års utdannelse - med både Bachelor of Chiropractic Science og postgraduate Bachelor of Chiropractic fra Murdoch Universitetet i Australia. Han har over 8 års erfaring fra sin praksis i både Norge og Australia, og er følgelig autorisert kiropraktor i Norge. Rafael snakker flytende både norsk, engelsk og polsk.

ØNSKER DU BESTILLE?

BeWell er din klinikk for helse, velvære og kosmetisk medisin, og du finner oss på Kvadrat i 2. etasje. og på Bystasjonen i Sandnes sentrum, i 3. etasje. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker informasjon. Vi ønsker deg hjertelig velkommen til behandling hos oss :-)

TOP