Vår kosmetiske lege og hudforsker utfører vampyrbehandling, hud-konsultasjoner, dermaroller og en rekke andre behandlinger

 

 


Legens kosmetiske tjenester

BeWell klinikkens kosmetiske lege og hudforsker, Dr. Rolah O. Lønning, utfører de kosmetiske legetjenestene. Hun har forsket på på hud og hudkreft, og resultatene ble publisert i det internasjonale tidsskriftet Melanoma Research. Dr. O. Lønning har flere års erfaring med problemstillinger innen hud, kosmetikk og estetisk medisin, og praktisk erfaring fra hudavdelinger i Norge, London og Ungarn. Hun er lidenskapelig opptatt av hvordan vi best kan ta vare på huden, og har holdt foredrag om hud og anti-aldring på Skandinavias største helse- og beautymesse. Hun var nylig faglig gjest i TV2 og snakket om cellulitter og strekkmerker. Du kan se intervjuet her: LINK

Nedenfor finner du informasjon om de ulike behandlingene og tjenestene som tilbys. Klikk på + tegner for informasjon om den enkelte behandling.


BESTILL BEHANDLING ELLER KONSULTASJON I DAG

Tlf bestilling: 45 00 00 82

Tlf Dr. Rolah O. Lønning: 960 16 733

E-post lege, Rolah: rolah@be-well.no

Online bestilling: Klikk her, åpner i nytt vindu

Adresse: Kvadrat kjøpesenter, 2.etasje v/ Session

Adresse: Bystasjonen senter, 3.etasje, Sandnes sentrumIkke nøl med å kontakte oss om du har spørsmål. Velkommen til BeWell Klinikken :-).

ONLINE BESTILLING

Priser, behandlinger og informasjon, Kosmetisk lege


BeWell klinikkens kosmetiske lege og hudforsker, Dr. Rolah O. Lønning utfører konsultasjon relatert til hud- og hudproblematikk. Her kan du få analyse og rådgivning. Timen inkluderer gratis analyse med vårt VISIA analyseapparat (Verdi kr 350,-). Eventuelle utskrevne respeter på legemidler koster 290,- kr.

Bestill konsultasjon ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Vampyrbehandling er siste nytt direkte fra Hollywood innen antialdring og foryngelse. Stjerner som Angelina Jolie og Kim Kardashian er blant dem som sverger til behandlingen. Dr. Lønning er den eneste legen i Rogaland som utfører denne behandlingen.

Behandlingen går også under titler som PRP-behandling og Dracula terapi. Navnet på behandlingen er utledet fra at man benytter pasientens eget blod og elementer fra dette for å oppnå foryngelse og antialdring. PRP står for Platelet Rich Plasma – og det faktum at man benytter en konsentrert mengde av blodplater og deres vekstfaktorer fra blodet med foryngende egenskaper som sentralt i behandlingen. Disse naturlige blodplatenes vekstfaktorer og signalmolekyler stimulerer hudens egen produksjon av collagen, elastin og fornyelse av huden i sin helhet.

Bruksområder og effekter
Innen kosmetisk medisin benyttes vampyrbehandlingen og PRP metoden til å redusere rynker og linjer, slakk hud, redusere porer, arr, sår, solskader, poser under øynene, fornye hud og øke hudens tykkelse, samt forbedre hudtone og redusere pigmentering. Behandlingen benyttes også mot håravfall for både menn og kvinner.

Hvordan gjøres det?
En liten mengde blod tas fra pasienten etter samme prinsipp som ved blodprøve. Beholderen med blodet går gjennom en sentrifugeringsprosess i en maskin for å separere blodplasma og blodplater fra andre komponenter i blodet. Denne konsentrerte væsken med blodplater injiseres så med en liten steril nål i pasientens ansikt hvor man ønsker å redusere rynker, linjer, arr, skader osv. Man injiserer først hudens dypere lag, så i hudens midterste lag, så direkte under huden for å stimulere foryngelse i alle lag av ansiktet. I mange tilfeller er en behandling nok. Ytterligere og mer varige effekter kan oppnås ved flere behandlinger, derfor har vi også satt sammen en pakke med tre behandlinger. En behandling vil dekke hele ansiktet, hals, bryst, hender og evt. også arr eller vonde knær/ albuer.

Naturlig metode for antialdring
En fordel med PRP-metoden er at man benytter naturlige ingredienser fra pasientenes eget blod i injeksjonene, og derfor også ekskluderer risiko for allergiske reaksjoner fra materialet i behandlingen – slik man kan risikere med syntetiske injeksjoner. Dette er derfor en fin behandling også for dem som er allergiske mot syntetiske fillere og Botox.

Healing prosessen og varighet
Siden denne metoden benytter blodkomponenter som stimulerer hudens egen fornyelsesprosess, vil man oppnå optimalt resultat av behandlingen etter ca 3-4 uker. En behandling kan gi varige resultater i inntil 10 måneder, mens 3 behandlinger vanligvis varer opp til 2 år før man får behov for en vedlikeholdsbehandling. Rett etter behandlingen er gjennomført vil man oppleve noe rødhet som er forbigående.

Bestill gratis konsultasjon ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Se beskrivelse av Vampyrbehandling som gitt ovenfor ved 1 behandling. Ved å kjøpe 3 behandlinger oppnår man lavere pris pr. behandling. De øvrige behandlingene utover den første kan brukes til å vedlikeholde resultatet av behandlingen, eller øke effekten. Vi anbefaler 6 ukers mellomrom mellom første og andre behandling for maksimalt utbytte og effekt etter endte 18 uker. For optimalt vedlikehold av resultatet videre, regner man 1-2 behandlinger i året.

Bestill gratis konsultasjon ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Enkel og trygg metode for ansiktsløft uten kirurgi!

LES MER HER

Enkel og trygg metode for ansiktsløft uten kirurgi!

LES MER HER

Hva kan behandles med dermapen

Dermapen er en måte å reprogrammere huden og endre strukturen slik at skader og alderstegn repareres av huden selv, naturlig uten injeksjoner eller syntetiske stoffer. Skader som kan behandles med dermapen er:

 • Arr
 • Forstørrede porer
 • Solskader
 • Rynker
 • Linjer
 • Strekkmerker
 • Ujevnheter

 

Hvordan det utføres og virker -  dermapen

I behandlingen bruker man en rull dekket med mikroskopiske nåler av varierende lengde, avhengig av hva man skal behandle, vanligvis vil 1mm – 2mm brukes.  Først vil du få en bedøvende krem i ansiktet som skal sitte på i ca. 30 min, før nålene rulles over området i fire ulike retninger. De små nålene lager hull i huden slik at minimal blødning oppnås, og forbindelsene rundt arrdannelsen eller skaden brytes. Det er viktig at man oppnår små blødninger under behandlingen, på denne måten økes blodsirkulasjonen til området, og man igangsetter hudens egen fornyelsesprosess.

Behandlingen stimulerer produksjonen av nytt kollagen og elastin i huden, og fremmer produksjonen av nye hudceller som vil bidra til å styrke, gi spenst, og stramme opp huden. Dette bidrar også til å redusere fine linjer og rynker, og jevne ut fargeforskjeller i ulike hudområder. Behandling er egnet for alle hudtyper.

Da det tar ca. 6 uker for huden å reparere seg selv, anbefaler vi et like langt mellomrom mellom behandlingene. Legen vil gi en anbefaling på antall behandlinger etter hudanalyse ved første konsultasjon.

Resultatene etter en kur av behandlinger for aknearr eller strekkmerker vil være permanent. For hudforyngelse bør resultatene vare i minst 6 måneder, med mindre den kombineres med en Vampyrbehandling (link).  Da kan resultatet evt. vare opp til 2 år før man vil ha behov for en booster-behandling.

Dermapen + PRP/Vampyr behandlingen

Dermapen behandlingen kan fint kombineres med andre typer behandlinger, og kanskje aller best kombineres den med PRP/ Vampyrbehandlingen. Begge behandlingene stimulerer huden til naturlig fornyelse. Kombinasjon av behandlinger anbefales til deg som sliter med akne arr, forstørrede porer og ujevnheter. Du får halv pris på dermarollerbehandlingen når du velger å ta den i kombinasjon med PRP/Vampyr behandlingen. Les mer om PRP/Vampyr behandlingen i annet avsnitt på siden.

Hvor lang tid tar det, og når ser man virkningene av dermapen?

Selve behandlingen tar ca. 1 time. Etter behandlingen vil huden din være varm, rød og du kan føle lett prikking. Det kan også være mild rødhet og hevelse som kan vare mellom 1 til 5 dager. Man anbefaler at du frastår fra bruk av sminke de første timene etter behandling.

Etter 1-3 uker vil hudens tekstur og tone være forbedret. Etter denne tid vil ujevnheter og pigmentforandringer også forbedres. Etter 6 uker vil du merke en forbedring av utseendet på linjer, rynker og arr.

 

Bestill gratis konsultasjon ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Se beskrivelse av "Dermapen" overfor.

Se beskrivelse av Vampyrbehandling som gitt ovenfor ved 1 behandling. Se også vårt før-etter galleri nedenfor samt beskrivelsen av PRP behandling.

Bestill gratis konsultasjon ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Se beskrivelse av Vampyrbehandling som gitt ovenfor ved 1 behandling og 3 behandlinger. Se også vårt før-etter galleri nedenfor samt beskrivelsen av PRP behandling.

Bestill gratis konsultasjon ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

TCA er forkortelsen for, trikloreddiksyre. Dette er en middels styrke kjemisk peeling som forynge og reparere huden din. Den forbedrer hudtone og pigmentflekker, redusere fine linjer og gir en myk og jevn hudoverflate. TCA 20-25% utføres kun av lege og fører også til at huden fysisk flasser, slik at man vil kreve rundt en ukes hjemmetid i etterkant. Resultatene er vanligvis vel verdt ventetiden!

Bestill behandling ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Kortison kan dramatisk redusere betennelsen og fremskynde helbredelse. Spesielt effektivt er det for cystiske akne lesjoner, hvor man umiddelbart vil se effekt.

Steoride injeksjoner i hodebunnen kan undertrykke den lokale immunreaksjon som forekommer i håravfallsykdommen: alopecia areata. Dette kan da tillate hårsekkene til å fungere normalt igjen, slik at håret vokser tilbake. Steoride injeksjoner er antatt å være den mest effektive behandling for flekker av alopecia areata.

Flere injeksjoner (ca 1 cm fra hverandre) er vanligvis gitt ved hver sesjon for behandling. Initial re-vekst tar 1-2 måneder og injeksjoner gjentas hver 4-6 uker.

Bestill behandling ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Kortison kan dramatisk redusere betennelsen og fremskynde helbredelse. Spesielt effektivt er det for cystiske akne lesjoner, hvor man umiddelbart vil se effekt.

Steoride injeksjoner i hodebunnen kan undertrykke den lokale immunreaksjon som forekommer i håravfallsykdommen: alopecia areata. Dette kan da tillate hårsekkene til å fungere normalt igjen, slik at håret vokser tilbake. Steoride injeksjoner er antatt å være den mest effektive behandling for flekker av alopecia areata.

Flere injeksjoner (ca 1 cm fra hverandre) er vanligvis gitt ved hver sesjon for behandling. Initial re-vekst tar 1-2 måneder og injeksjoner gjentas hver 4-6 uker.

Bestill behandling ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Kortison kan dramatisk redusere betennelsen og fremskynde helbredelse. Spesielt effektivt er det for cystiske akne lesjoner, hvor man umiddelbart vil se effekt.

Steoride injeksjoner i hodebunnen kan undertrykke den lokale immunreaksjon som forekommer i håravfallsykdommen: alopecia areata. Dette kan da tillate hårsekkene til å fungere normalt igjen, slik at håret vokser tilbake. Steoride injeksjoner er antatt å være den mest effektive behandling for flekker av alopecia areata.

Flere injeksjoner (ca 1 cm fra hverandre) er vanligvis gitt ved hver sesjon for behandling. Initial re-vekst tar 1-2 måneder og injeksjoner gjentas hver 4-6 uker.

Bestill behandling ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling

Eventuelle utskrevne respeter på legemidler ved konsultasjonstime (990,-) med legen koster 290,- kr.
Vampyrbehandling (PRP), informasjon fra legen


Klikk her for å lese om Rolah's tips og erfaringer

 

Kort om Vampyrbehandling
Vampyrbehandling er siste nytt direkte fra Hollywood innen antialdring og foryngelse. Stjerner som Angelina Jolie og Kim Kardashian er blant dem som sverger til behandlingen. Dr. Lønning er den eneste legen i Rogaland som utfører denne behandlingen.

Behandlingen går også under titler som PRP-behandling og Dracula terapi. Navnet på behandlingen er utledet fra at man benytter pasientens eget blod og elementer fra dette for å oppnå foryngelse og antialdring. PRP står for Platelet Rich Plasma – og det faktum at man benytter en konsentrert mengde av blodplater og deres vekstfaktorer fra blodet med foryngende egenskaper som sentralt i behandlingen. Disse naturlige blodplatenes vekstfaktorer og signalmolekyler stimulerer hudens egen produksjon av collagen, elastin og fornyelse av huden i sin helhet.

Bruksområder og effekter
Innen kosmetisk medisin benyttes vampyrbehandlingen og PRP metoden til å redusere rynker og linjer, slakk hud, redusere porer, arr, sår, solskader, poser under øynene, fornye hud og øke hudens tykkelse, samt forbedre hudtone og redusere pigmentering. Behandlingen benyttes også mot håravfall for både menn og kvinner.

Hvordan gjøres det?
En liten mengde blod tas fra pasienten etter samme prinsipp som ved blodprøve. Beholderen med blodet går gjennom en sentrifugeringsprosess i en maskin for å separere blodplasma og blodplater fra andre komponenter i blodet. Denne konsentrerte væsken med blodplater injiseres så med en liten steril nål i pasientens ansikt hvor man ønsker å redusere rynker, linjer, arr, skader osv. Man injiserer først hudens dypere lag, så i hudens midterste lag, så direkte under huden for å stimulere foryngelse i alle lag av ansiktet. I mange tilfeller er en behandling nok. Ytterligere og mer varige effekter kan oppnås ved flere behandlinger, derfor har vi også satt sammen en pakke med tre behandlinger. En behandling vil dekke hele ansiktet, hals, bryst, hender og evt. også arr eller vonde knær/ albuer.

Naturlig metode for antialdring
En fordel med PRP-metoden er at man benytter naturlige ingredienser fra pasientenes eget blod i injeksjonene, og derfor også ekskluderer risiko for allergiske reaksjoner fra materialet i behandlingen – slik man kan risikere med syntetiske injeksjoner. Dette er derfor en fin behandling også for dem som er allergiske mot syntetiske fillere og Botox.

Healing prosessen og varighet
Siden denne metoden benytter blodkomponenter som stimulerer hudens egen fornyelsesprosess, vil man oppnå optimalt resultat av behandlingen etter ca 3-4 uker. En behandling kan gi varige resultater i inntil 10 måneder, mens 3 behandlinger vanligvis varer opp til 2 år før man får behov for en vedlikeholdsbehandling. Rett etter behandlingen er gjennomført vil man oppleve noe rødhet som er forbigående.

Bestill gratis konsultasjon ved å ringe 45 00 00 82 eller book konsultasjon i vår online bestilling


Vamyprbehandling - Step by step


Vampyrbehandling for yngre hud har blitt populært på BeWell klinikken, og her kan du se bilder fra og forklaring på prosessen underveis.Skrekkblandet fryd fra pasienten før behandlingen (uten lattergass). Her påført bedøvelseskrem i ansiktet som får virke i 30 minutter før injeksjonene


I mellomtiden settes blodet fra pasienten i sentrifugemaskinen. Det er denne maskinen som skiller de virkningsfulle blodplatene og vekstfaktorene fra resterende komponenter i blodet


Bedøvelseskremen fjernes av legen før injeksjonene settes.


Her er ferdig separerte blodplater og vekstfaktorer etter 7-8 minutter i sentrifugen. Det er den gule delen øverst i reagensrøret, og som skal brukes i healing-prosessen av huden – the gudd stuff :-)


Her er injeksjonssprøyter med blodkomponentene gjort klar til injeksjon.


Det er lov å være nysgjerrig på hvordan det klargjøres av legen :-)


Her er legen i gang med injeksjonene. Disse settes i ulike områder av ansiktet hvor man ønsker at huden skal forbedres.


Alle områder som skal forbedres injiseres. Her er det smilerynken som får et skudd :-)


Mot slutten av injeksjonene.


En virkningsfull krem fra Dermalogica påføres etter injeksjonene.


Ferdig! Da er det bare å vente på å se forbedringene i de kommende ukene. En spent pasient vil følge med i tiden fremover :-)


En stor klem til Legen, Rolah O. Lønning, som var veldig profesjonell og flink til å sette injeksjonene :-)


Dagen etter, fit for fight for ny arbeidsdag. Litt hovent, og litt makeup skjuler noen små blåmerker – no problemo. Da er det bare å vente i spenning på resultatene de kommende ukene! :-)


Før og etterbilder ved bruk av PRP behandlinger


Nedenfor presenterer vi en del før- og etterbilder for RPR behandlingen brukt for anti-aldring, håravfall, arr-reduksjon mv. Bildene er brukt etter tillatelse fra Dr. Daniel Sister's Klinikk. Det er denne klinikken som står bak utviklingen av Dracula Therapy metoden, og det er også her vår lege Dr. Lønning har opparbeidet sin kompetanse på behandlingene.

Resultat av PRP injeksjoner over tid


Informasjon om de øvrige behandlingene som tilbys


Dermaroller mot arr, rynker, solskader og mer

Hva kan behandles med dermaroller

Dermaroller er en måte å reprogrammere huden og endre strukturen slik at skader og alderstegn repareres av huden selv, naturlig uten injeksjoner eller syntetiske stoffer. Skader som kan behandles med dermaroller er:

 • Arr
 • Forstørrede porer
 • Solskader
 • Rynker
 • Linjer
 • Strekkmerker
 • Ujevnheter

Hvordan det utføres og virker -  dermaroller

I behandlingen bruker man en rull dekket med mikroskopiske nåler av varierende lengde, avhengig av hva man skal behandle, vanligvis vil 1mm – 2mm brukes.  Først vil du få en bedøvende krem i ansiktet som skal sitte på i ca. 30 min, før nålene rulles over området i fire ulike retninger. De små nålene lager hull i huden slik at minimal blødning oppnås, og forbindelsene rundt arrdannelsen eller skaden brytes. Det er viktig at man oppnår små blødninger under behandlingen, på denne måten økes blodsirkulasjonen til området, og man igangsetter hudens egen fornyelsesprosess.

Behandlingen stimulerer produksjonen av nytt kollagen og elastin i huden, og fremmer produksjonen av nye hudceller som vil bidra til å styrke, gi spenst, og stramme opp huden. Dette bidrar også til å redusere fine linjer og rynker, og jevne ut fargeforskjeller i ulike hudområder. Behandling er egnet for alle hudtyper.

Da det tar ca. 6 uker for huden å reparere seg selv, anbefaler vi et like langt mellomrom mellom behandlingene. Legen vil gi en anbefaling på antall behandlinger etter hudanalyse ved første konsultasjon.

Resultatene etter en kur av behandlinger for aknearr eller strekkmerker vil være permanent. For hudforyngelse bør resultatene vare i minst 6 måneder, med mindre den kombineres med en Vampyrbehandling (link).  Da kan resultatet evt. vare opp til 2 år før man vil ha behov for en booster-behandling.

Dermaroller + PRP/Vampyr behandlingen

Dermaroller behandlingen kan fint kombineres med andre typer behandlinger, og kanskje aller best kombineres den med PRP/ Vampyrbehandlingen. Begge behandlingene stimulerer huden til naturlig fornyelse. Kombinasjon av behandlinger anbefales til deg som sliter med akne arr, forstørrede porer og ujevnheter. Du får halv pris på dermarollerbehandlingen når du velger å ta den i kombinasjon med PRP/Vampyr behandlingen. Les mer om PRP/Vampyr behandlingen i annet avsnitt på siden.

Hvor lang tid tar det, og når ser man virkningene av dermaroller?

Selve behandlingen tar ca. 1 time. Etter behandlingen vil huden din være varm, rød og du kan føle lett prikking. Det kan også være mild rødhet og hevelse som kan vare mellom 1 til 5 dager. Man anbefaler at du frastår fra bruk av sminke de første timene etter behandling.

Etter 1-3 uker vil hudens tekstur og tone være forbedret. Etter denne tid vil ujevnheter og pigmentforandringer også forbedres. Etter 6 uker vil du merke en forbedring av utseendet på linjer, rynker og arr.

TCA 20-25% peeling

TCA er forkortelsen for, trikloreddiksyre. Dette er en middels styrke kjemisk peeling som forynge og reparere huden din. Den forbedrer hudtone og pigmentflekker, redusere fine linjer og gir en myk og jevn hudoverflate. TCA 20-25% utføres kun av lege og fører også til at huden fysisk flasser, slik at man vil kreve rundt en ukes hjemmetid i etterkant. Resultatene er vanligvis vel verdt ventetiden!

Kortison injeksjoner (håravfall og akne)

Kortison kan dramatisk redusere betennelsen og fremskynde helbredelse. Spesielt effektivt er det for cystiske akne lesjoner, hvor man umiddelbart vil se effekt.

Steoride injeksjoner i hodebunnen kan undertrykke den lokale immunreaksjon som forekommer i håravfallsykdommen: alopecia areata. Dette kan da tillate hårsekkene til å fungere normalt igjen, slik at håret vokser tilbake. Steoride injeksjoner er antatt å være den mest effektive behandling for flekker av alopecia areata.

Flere injeksjoner (ca 1 cm fra hverandre) er vanligvis gitt ved hver sesjon for behandling. Initial re-vekst tar 1-2 måneder og injeksjoner gjentas hver 4-6 uker.


Tips og informasjon fra Dr. Rolah for naturlig vakker hudNedenfor kan du lese et utdrag fra et kapittel i Dr. Rolah Lønnings bok, "Frisk hud". Boken kan du kjøpe ved vår klinikk, og du finner mer informasjon om boken og innholdet her: http://www.hudbok.no/Hva kan du gjøre for å holde huden naturlig frisk og vakker?

Anti-aldring handler om mer enn bare estetikk. Det handler om å ta vare på kroppen. Biler og hus kan byttes ut, men kroppen skal vi leve med hele livet. Gode hudpleievaner og aktive ingredienser kan ikke bare bremse aldringstegn, de kan reversere dem. Les videre for å lære hvordan du kan få hud som holder seg naturlig frisk, ung og vakker.

Hva skjer når huden eldes?

Den naturlige aldrings-prosessen starter allerede i 20-årene, og den er det lite å gjøre med. Kroppen produserer mindre kollagen og elastin, stoffer som gjør huden myk og motstandsdyktig mot strekk. Døde hudceller fjernes ikke like raskt, og fornyelsen av cellene skjer ikke like ofte som tidligere. Det høres kanskje håpløst ut, men det er ingen grunn til å gi opp. Det er mye du kan gjøre for å forsinke den naturlige utviklingen.

En fast, jevn og frisk hud handler hovedsakelig om det som skjer i lærhuden. Lærhuden består av et komplekst nettverk av molekyler som beskytter hudcellene. Her finner vi proteinene som holder huden myk og elastisk (kollagen og elastin), proteinene som binder cellene sammen (laminin og fibronektin) og fyllsubstansene som holder på ansiktets form (glykosaminer og proteoglykaner).

Lærhuden er også er den delen av huden som påvirkes sterkest av ytre faktorer. UV-stråling, røyking, forurensing og diett står for opptil 85 prosent av den synlige aldringen. Alt dette kan du gjøre noe med!.

De skadelige solstrålene

Aller viktigst er det å beskytte huden mot solen. Solens UV-stråling er årsak til det aller meste av hudens aldring. Selv svært små mengder UV-stråling øker produksjonen av metalloproteinase. Dette enzymet bryter ned kollagen og elastin i huden.

Store mengder UV-stråling ødelegger selve huden, og gir tydeligere aldringstegn, som løs og hengende hud, rynker og forstørrede porer. Denne typen generell aldring kalles ofte for foto-aldring, og avhenger av både hudfargen din og hvor mye tid du tilbringer i solen. Jo lysere hud du har og jo mer du oppholder deg i solen, desto mer vil du påvirkes av foto-aldring.

Det finnes to typer UV-stråling: UVA og UVB. UVA-stråling stoppes ikke av skylag eller glass. Du påvirkes med andre ord selv om det er grått ute, du sitter i bil eller innendørs ved et vindu. UVA-strålene er ansvarlig for fotoaldringen, men også brunfargen du får. UVA- og UVB-stråling bidrar begge til kreftdannelse i huden.

Den viktigste ingrediensen for å beskytte seg mot UVA-stråler er encamsule, også kjent under merkenavnet Mexoryl. Dette er det nyeste UVA-filteret på markedet, og dekker hele spekteret av UVA-stråling. Du bør holde deg unna filtre som avobenzone, (mister raskt effekten når det kommer i solen) og benzophenoner som er allergi-fremkallende.

UVB-stråling gir rødfarget og solbrent hud. Skadene fra disse strålene varierer basert på hvor mye direkte sollys du utsettes for. UVB-stråler penetrerer ikke glass. Det mest populære kjemiske UVB-filteret er octyl methoxycinamate. Det tåler mye stråling, og holder seg godt i solen.

Utover de nevnte kjemiske og mer usynlige filtrene finnes det to gode, fysiske filtre på markedet, sinkoksid og titandioksid. Dette er hvite pulvere som fysisk reflekterer både UVA- og UVB-stråler. De brukes oftest i kombinasjon med et av de kjemiske filtrene fordi de gir et hvitt belegg på huden og brukes derfor bare i små mengder.

Noen produsenter har nylig tatt i bruk nanoteknologi for å kunne lage mer gjennomsiktige, fysiske filtre. Mikrokrystallisert zink har vist seg å ikke bare fysisk beskytte huden, men også å redusere rødhet og irritasjon.

Solkremer er ment å forebygge aldringstegn, og kan ikke reversere tegn som allerede er blitt synlige. For best mulig effekt, er det best å investere i en solkrem som inneholder en kombinasjon av både kjemiske og fysiske filtre. Den bør brukes daglig. Ja, også i Norge! Det er både UVA- og UVB-stråling her hele året. Anbefalt dosering er to mg solkrem per kvadratmeter hud, men siden ingen går rundt og veier solkrem og måler hudoverflate, kan vi si at en tykk 5-kroningstørrelse med krem vil være nok til et normalt ansikt.


Unødvendige grimaser

Hvis du er en av dem som skjærer grimaser daglig, eller enda verre gjør ansikstøvelser for å forebygge aldring, så er tiden for å slutte NÅ. Hver gang du bruker muskulaturen i ansiktet, lager du en fure dypt i huden som etter hvert vil lede til fine linjer og rynker. Furene blir mer og mer synlig ettersom huden eldes, og til slutt en permanent rynke.

Tyngdekraften

Tyngdekraften har også en naturlig innvirkning på huden. Når vi nærmer oss femti vil hudens elastisitet være drastisk redusert, og man kan tydelig se effekten av tyngdekraften. Tyngdekraften vises i en hengende nese og ører, udefinerte kjakeben, og en større, fremhengende underleppe.

Røyking

Røyking har alvorlige konsekvenser for huden. Misfarging, dype rynker, tidlig aldring, dårlig sårheling og formasjon av unormale hudvekster er ikke uvanlig. Nikotinet i sigaretter stimulere blodårene til å trekke seg sammen, noe som igjen reduserer blodsirkulasjonen i huden. I tillegg vil karbonmonoksidet i røyken du inhalerer redusere oksygenopptaket i blodet i hele 90 minutter, og det etter kun én sigarett. I et forsøk på å øke blodsirkulasjonen vil huden produsere nye blodkar. Hos mange røykere kan du derfor se forstørrede blodkar på overflaten av huden.

Søvn og alkohol

En annen viktig synder er for lite eller for dårlig søvn. Når vi er våkne dominerer det sympatetiske nervesystemet, når vi sover overtar det parasympatetiske. Det parasympatetiske nervesystemet øker blodtilførselen til huden, og lar den reparere seg selv mer effektivt. Alkohol er også blant hudens uvenner. Ikke bare dehydrerer den huden, den ødelegger nattesøvnen og fører til dårlig oksygentilførsel mens du sover.

Livsstil

Der er flere livsstilsfaktorer som påvirker aldringen. Du kan lese mer om dette på sidene om diett (side 130), trening (side 140) og miljø (144).FORFATTER AV FRISK HUD

Dr. Lønning er forfatter av bokden "Frisk hud" - Din guide til vakker og problemfri hud! Boken får du kjøp hos oss.


 • "Jeg kan med hånden på hjertet fortelle dere at jeg har prøvd ut noen av tipsene i denne boken, og de hjelper! ...Du finner svaret på alt du lurer på om huden din, og du slipper å dekke den til med lag på lag med brunkrem for å skjule urenhetene vi alle har."
  Linn Therese Dagsland
 • Utrolig interessant og lærerikt bok. Jeg trodde aldri jeg skulle si det om en bok, men jeg elsker den. Frisk hud er min nye bestevenn
  Gilan Sharafani
TOP